Witkruintapuit, White-crowned Black Wheatear, Oenanthe leucopyga
2381_141125 2389_141125 2399_141125 2408_141125  
De Witkruintapuit was toch wel de vogelsoort van Marokko! Zijn zwarte kleed met witte pet en witte staart was overal te zien, ook in steden. Het fotograferen was daar in tegen veel lastiger. Een erg mooie soort die veelvuldig gezien werd tijdens onze rondreis. Het jong van deze vogels lijkt er veel op de zwarte tapuit. Hij wordt ca. 17 tot 18 cm groot. Kenmerkend is natuurlijk de witte kruin, maar ook de witte staart met zwarte midden baan, hij heeft geen zwarte eindband.
 
De Witkruintapuit leeft in steenachtige woestijnen van de Sahara en ArabiŽ tot in Irak. Hij broedt in spleten van rotsen en legt tussen de 3 en 5 eieren.
Het leefgebied van de Witkruintapuit bestaat uit afgelegen woestijngebieden, halfwoestijnen met kale steenachtige vlaktes en nabij steden. Deze vogel benodigd geen vegetatie. 
?

(info van birdimage.nl)
Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.
Zeer zeldzame dwaalgast.
Dit is de eerste die ooit in Nederland is gezien!.